Torcik z figą

Małgorzata
Ciasta
25.11.2015 22:40
Torcik z figą

Składnki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 cm ) 3x 3 jajka 3x 3/4 szkl mąki 3x 1/2 szkl cukru 3x. 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 660 ml śmietany 30% 3 białe czekolady Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki 1 mleczna czekolada 3 łyżki mleka figa 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, po jednym żółtku i stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Efektowny tort z białą czekoladą w środku a mleczną na zewnątrz. Obrane i pokrojone cytryny gotujemy w podanej ilości wody z cukrem. Nasączenie 2 cytryny 2,5 szkl wody 3 łyżki cukru Boki toru dekorujemy nabierając odrobinę kremu na nóż bądź wypukłą część małej łyżeczki. Biszkopty nasączamy, smarujemy cienko dżemem i kremem z białą czekoladą. Czekoladę rozpuszczamy w mleku i wylewamy na wierzch tortu tak, aby ściekała. 3. Kiedy masa przestygnie garnek wstawiamy do lodówki na noc. Moja rodzina przepada za ciastami z takim śmietanowo- czekoladowym kremem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/11/25/torcik-z-figa/

Małgorzata