Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami

Agata
Ciasta
18.11.2015 8:22
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami

Masę dzielimy na 2 części i wykładamy na przygotowany papier, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni ( w oryginalnym przepisie podane było 140 stopni, ale ta temperatura była dla mnie za wysoka i beza zaczęła się przypalać) i pieczemy 90 minut. Krem 250 g mascarpone 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 10 suszonych daktyli Do dekoracji: gorzkie kakao daktyle Wykonanie: Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Następnie do masy kajmakowej dodajemy po łyżce kremówki, delikatnie mieszając, na koniec dodajemy bakalie, mieszamy. Białka wkładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając ocet. Po upieczeniu bezę studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach przez kilka godzin, najlepiej jest zostawić ją na noc. W osobnej misce ubijamy na sztywno kremówkę, dodając pod koniec cukier puder. , więc jeśli na przykład robicie lody i wykorzystujecie do nich żółtka, odłóżcie białka do plastikowej miseczki i je zamroźcie. Warto napisać na pudełku ile znajduje się w nim żółtek. Do tej pory moim ulubionym tortem bezowym był ten z masą kawową, ale został zdecydowanie zdetronizowany przez dacquoise.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/bezowy-tort-dacquosie-z-daktylami-i.html