- 8 gruszek - sok z połowy cytryny - 5 łyżeczek cukru - łyżeczka cynamonu - 10 dag żurawiny - 8 bułek (najlepiej kajzerek) - 4 jajka - 3 szklanki mleka - tłuszcz do wysmarowania naczynia Dodajemy 3 łyżeczki cukru, cynamon i odcedzoną na sitku żurawinę. Bułki moczymy w mleku mocno je przyciskając, żeby nabrały dużo płynu. Białka ubijamy, pod koniec dodając 2 łyżeczki cukru. Wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Pieczemy pod przez ok. 30 minut. Pieczemy jeszcze przez 10 minut. Odstawiamy na kilka minut. Bułki przekrawamy wzdłuż na dwie części.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2015/11/gruszkowa-zapiekanka-z-bukami.html