Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu sól morska 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Wykonanie: Do miski multicookera wlewamy 2 łyżki oleju, ustawiamy program na smażenie. Sos powstały w czasie duszenia przelewamy do garnuszka, ustawiamy go na kuchence na średnim ogniu, wlewamy do niego mąkę ze śmietaną, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało, więc musiałam dodać białe, bo tylko takie miałam w domu. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. A czemu szczęśliwą ( i to nie jest wpis sponsorowany), ponieważ to urządzenie pozwala zaoszczędzić dużo czasu w kuchni, co ważne, gdy się pracuje zawodowo, tak jak ja. Marchewkę i cebulę obieramy, cebulę kroimy w grube piórka, a marchewkę w plastry, wrzucamy do misy z mięsem. Gdy się skończy, wypuszczamy z multicookera powietrze pod ciśnieniem, uważając, aby się nie poparzyć. Multicooker to proste w użyciu wielofunkcyjne urządzenie, które zastępuje szybkowar i w którym można gotować, dusić, smażyć, piec a nawet robić popcorn. Postanowiłam przygotować serię przepisów z wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie.