BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI

Kasia
Ciasta
13.11.2015 16:50
BABECZKI Z BIAŁYM MAKIEM, MARCEPANEM I ORZECHAMI

Kruche ciasto na babeczki: - do miski wkładamy pokrojone masło ( wygodniej wtedy się wyrabia ciasto), zmielone migdały, cukier oraz połowę mąki, rozcieramy ręką lub mikserem, następnie dodajemy jajko oraz resztę mąki, całość zagniatamy, następnie zawijamy ciasto w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki - schłodzone ciasto najlepiej podzielić na pół, wałkujemy na grubość około 0,5cm na stolnicy oprószonej mąką, następnie wycinamy koła którymi delikatnie wylepiamy foremki wysmarowane masłem ( wielkość zależy od foremek które użyjemy i pod nie dopasowujemy wielkość kół które będziemy wycinać) ,babeczki wypełniamy masą makową - foremki układamy na blaszce wyłożonej np. folią aluminiową, pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175°C - jeszcze ciepłe babeczki polewamy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami Wykonanie nadzienia: - mak i orzechy włoskie sparzamy gorącą wodą, po 15 minutach odcedzamy i odsączamy, mielimy dwukrotnie razem z migdałami - masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy zmielony mak z orzechami, okruszki biszkoptowe oraz posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, całość mieszamy , na koniec dodajemy śmietanę ale tylko tyle aby uzyskać dość zwartą plastyczną masę która nie powinna być zbyt płynna , ani zbyt twarda, dlatego najlepiej dodawać śmietanę stopniowo do masy. Składniki na nadzienie: - 300 g białego maku - 100 g orzechów włoskich - 100 g zblanszowanych migdałów - 100 g marcepanu - ¾ szklanki cukru pudru - 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/11/babeczki-z-biaym-makiem-marcepanem-i.html