Placek po zbójnicku

Monika
Obiad
10.11.2015 22:04
Placek po zbójnicku

Tu akurat gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki gorącej wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki śmietany 18 % placki ziemniaczane 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula sól,pieprz 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia dodatkowo jogurt lub kwaśna śmietana 18% natka pietruszki W węgierskim dodajemy paprykę a w tej drugiej opcji raczej pieczarki ale często można spotkać też przepisy gdzie w gulaszu występują i pieczarki i papryka. Placek po zbójnicku czy placek po węgiersku nazwy różne ale chodzi prawie o to samo czyli pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Z masy usmażyć placki, w zależności jak nam wygodnie albo jeden duży na całą patelnię lub małe. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu aż mięsko będzie miękkie, w przypadku karkówki ok 20-30 minut. Gdy mięsko będzie już miękkie gulasz zagęścić odrobiną wody wymieszanej ze śmietaną i mąką lub samą mąką. Robie różne wersje gulaszu, z różnych mięs i z różnymi dodatkami i każdą można podać też do placka. Następnie na każdy placek nałożyć gulasz i złożyć go na pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2015/11/placek-po-zbojnicku.html