Piernik staropolski długo dojrzewający - najwyższa pora na rozpoczęcie przygotowań!

Dagmara
Ciasta
08.11.2015 20:23
Piernik staropolski długo dojrzewający - najwyższa pora na rozpoczęcie przygotowań!

Składniki na 3 pierniki: 500 g miodu naturalnego 1-1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika Do przełożenia: ok. 1 kg powideł śliwkowych Polewa czekoladowa twarda: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 40 g masła Polewa czekoladowa miękka: 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej 100 ml śmietany kremowej Glazura czekoladowa: 2. Wystudzone blaty kroimy na pół, przekładamy powidłami śliwkowymi, układamy jeden na drugim, przykrywamy papierem do pieczenia i równomiernie obciążamy (układamy deskę, a na niej na przykład puszki albo garnek z wodą). Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej* z masłem lub ze śmietanką - w zależności, czy zdecydowaliście się na polewę twardą, czy miękką. Zapominamy o cieście na kilka tygodni :) ETAP II (4-6 DNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowa Glazura czekoladowa: przepis znajdziecie TUTAJ Dodatkowo: orzechy włoskie, posiekane lub masa marcepanowa ETAP I (4-6 TYGODNI PRZED ŚWIĘTAMI) 1. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 dni. ETAP III (1-2 DNI PRZED ŚWIĘTAMI) Masa piernikowa powinna być zrobiona na 4-6 tygodni przed pieczeniem (stąd powiedzenie stary jak piernik). Jeżeli zdecydujecie się na błyszczącą glazurę tak jak ja, postępujcie według wskazówek zamieszczonych TUTAJ. Jeżeli zdecydujecie się na błyszczącą glazurę tak jak ja, postępujcie według wskazówek zamieszczonych TUTAJ. Sodę rozpuszczamy w szklance mleka, dodajemy do masy miodowej, wbijamy jajka i wyrabiamy na jednolite ciasto. Nic bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Przekładamy do szklanego (ja miskę uprzednio sparzyłam i wytarłam do sucha) lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i odkładamy w chłodne miejsce (do piwnicy, garażu, lodówki). Aby piernik zachował wilgotność, należy go trzymać w chłodnym miejscu (np. w lodówce). Aby piernik zachował wilgotność, należy go trzymać w chłodnym miejscu (np. w lodówce).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/piernik-staropolski-dojrzewajacy.html