Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem

Małgorzata
Obiad
31.10.2015 8:46
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem

Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło) na farsz: 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony) 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól pieprz oliwa z oliwek na beszamel: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej 125 g tartego sera żółtego PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy - dodajemy porwany szpinak, gdy zmniejszy swą objętość o połowę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem przesmażamy. Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (górna grzałka) na około 20 minut. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie naleśniki (około 12 sztuk). Dodajemy pokruszoną fetę, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, aż ser się trochę rozpuści. Nakładamy farsz na naleśniki, składamy boki i zwijamy jak krokiety.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/10/nalesniki-ze-szpinakiem-i-feta.html