Babka ziemniaczana z serem i szynką

Dagmara
Obiad
21.10.2015 19:14
Babka ziemniaczana z serem i szynką

Składniki na 1 keksówkę: 1 kg ziemniaków 2 łyżki masła 1 białko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 100 g polędwicy sopockiej w plastrach 150 g sera edamskiego w plastrach 40 g tartego sera grana padano sól, świeżo mielony pieprz Do podania: zsiadłe mleko lub kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Pyszna, mięciutka, z ciągnącym się żółtym serem w środku i lekko chrupiącym grana padano na wierzchu babka z gniecionych ziemniaków. Odcedzamy, ugniatamy na puree z 2 łyżkami masła i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie mieszamy bardzo dokładnie z białkiem i łyżeczką ziół prowansalskich. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego. Na ser kładziemy resztę ziemniaków i ponownie dokładnie uklepujemy i wyrównujemy. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy z nią uważać, bo ziemniaki będą już słone od gotowania). Kroimy w plastry i podajemy ze zsiadłym mlekiem lub kefirem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/10/babka-ziemniaczana-z-serem-i-szynka.html