Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 kg filetów karmazyna 2 cebule 2 pory 1 duża marchewka 1/2 szklanki białego wina 400 g gęstej śmietany 18% sól morska świeżo zmielony pieprz masło i olej do smażenia posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pora myjemy odcinamy zielony koniec, a białą cześć kroimy w krążki. Muszę przyznać, że dawno nie byłam w miejscu, w którym znajdowałaby się tak ogromna ilość ryb i przetworów rybnych. W ubiegłą sobotę odwiedziłam na warszawskiej Białołęce jeden ze sklepów sieci Delikatesy Rybne - Gadus Czekał tam na mnie piękny karmazyn, bardzo elegancko odfiletowywany. Doskonale smakuje w każdej postaci, możemy go usmażyć, upiec, ugotować na parze lub uwędzić. Zapraszam na dzisiejszy wpis z pyszną rybą w roli głównej. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z każdej strony przez około minutę. W swojej ofercie posiada ryby świeże, mrożone i niezliczoną ilość przetworów rybnych. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, a następnie dorzucamy pory. Usmażoną rybę przekładamy do sosu, dusimy wszystko razem przez 5 minut i podajemy posypane natką pietruszki. W razie potrzeby, gdyby sos był za gęsty, podlewamy go niewielką ilością wody.