Składniki: Biszkopt: - szklanka mąki tortowej - szklanka cukru - 4 łyżki kakao - łyżka octu - 5 jajek - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Prażony słonecznik: - 200 g pestek słonecznika - 2 łyżki masła - 3 łyżki cukru Krem: - puszka kajmaku (dałam masę krówkową o smaku waniliowym 500 g) - budyń śmietankowy bez cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 500 ml mleka - 200 g masła Przygotowanie Na tej samej patelni roztapiamy masło z cukrem, dodajemy słonecznik, mieszamy i podsmażamy do zrumienienia uważając, aby całości nie przypalić. Następnie przekładamy do plastikowej miseczki (słonecznik stanie się twardy, więc używamy naczynia z którego go łatwo zeskrobiemy) i odstawiamy do wystudzenia. 2/3 mleka zagotowujemy. Na rozgrzanej patelni delikatnie podprażamy na sucho słonecznik, następnie przekładamy do innego naczynia. Następnie masło miksujemy na gładką masę, dodając po łyżce zimnego budyniu, 2/3 masy kajmakowej i 2/3 słonecznika. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Masę wykładamy na spodni blat ciasta, na nim układamy drugi blat. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm).