Składniki
1kg gotowego sera do serników
5 jajek
100g masła
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżka mąki pszennej
ok 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania
Przepis
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając wbijać po 1 jajku, następnie dodawać ser. Na koniec wmieszać mąkę i proszek budyniowy. Tortownicę o śr. 24cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę serową.
Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na pół. Ułożyć na serniku skórką do spodu. Piekarnik nagrzać do 180st. Po włożeniu sernika zmniejszyć temp do 150st. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok 1 godzinę. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc). Podawać posypany cukrem pudrem.