Delikatny sernik ze śliwkami

Ewelina
Ciasta
07.10.2015 14:36
Delikatny sernik ze śliwkami

Składniki

1kg gotowego sera do serników

5 jajek

100g masła

1/2 szkl cukru

1/2 szkl cukru z prawdziwą wanilią

2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)

1 łyżka mąki pszennej

ok 1/2 kg śliwek

cukier puder do posypania

Przepis

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszysta masę. Cały czas ucierając wbijać po 1 jajku, następnie dodawać ser. Na koniec wmieszać mąkę i proszek budyniowy. Tortownicę o śr. 24cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę serową.

Śliwki umyć, osuszyć i pokroić na pół. Ułożyć na serniku skórką do spodu. Piekarnik nagrzać do 180st. Po włożeniu sernika zmniejszyć temp do 150st. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok 1 godzinę. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc). Podawać posypany cukrem pudrem.