Owoce jesieni to nie tylko jarzębina, kasztany, żołędzie, aronia ale również niedoceniane owoce berberysu, z których można zrobić dżem, nalewkę, sok. Owoce berberysu są źródłem przede wszystkim witaminy C. Skład Berberys zwyczajny zawiera alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny, garbniki, sole mineralne, witaminy, w tym najwięcej witaminy C i karotenoidów. Berberys nie tylko dostarcza walorów smakowych, ale również stosowany jest w przeziębieniach, chorobach gorączkowych, w odwarach witamizujących, podnoszących odporność organizmu Dżem z berberysu Owoce berberysu umyj, włóżyć do rondla i wlać niewielką ilość wrzącej wody. Owoce rozgotuj pod przykryciem. Ostudzone owoce przeciśnij prze sitko. Zakręcone słoiczki wstaw do garnka z woda 90C i trzymaj w temperaturze 15-20 minut. Po wyjęciu z garnka dociśnij nakrętki i pozostaw do ostudzenia. Odwar witaminizujący 1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalać szklanką wrzącej wody, ogrzewać do wrzenia i gotować pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut i przecedzić. Pić 1/4-1/2 szklanki 2-3 razy dziennie po jedzeniu. Śmiało można dodać cukru. Odwar przeciwgorączkowy Pół łyki berberysu zwyczajnego, pół łyżeczki dzikiej róży i maliny zalać szklanką wody wrzącej. Gotować przez 2 minuty pod przykryciem. Po 15 minutach przecedzić. Działanie niepożądane: Owoce berberysu zawierają berberynę, przedawkowana może powodować nudności. Nie polecane dla kobiet w ciąży. Więcej przepisów na moim blogu ziołowym: http://zastosowanieziol.blogspot.com/ https://www.facebook.com/zastosowanieziol