Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 - polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, - 1 laska wanilii, - garść owoców rokitnika , - 1 szalotka, - Miód, - 1 cytryna (sok i skórka), - 3 łyżki sosu sojowego, - 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, - 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, - 1 żółta cukinie, - 1 jabłko, - ocet jabłkowy - zielenina do dekoracji, - oliwa, - sól i pieprz. Wymieszać składniki marynaty do mięsa: - 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, - sok i skórka otarta z 1 cytryny, - 4 łyżki oliwy, - 3 łyżki jasnego sosu sojowego, - świeżo mielony pieprz. Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności. 4. Przygotować surówkę: cukinię pociąć w słupki, jabłko w plastry, skropić domowym octem jabłkowym, oliwą, syropem z kwiatów czarnego bzu, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, przed podaniem posypać zielenin.