Ciasto Zielona Trawka Składniki: Ciasto: 4 jajka – osobno żółtka i białka 200g szpinaku (rozmrożonego, rozdrobnionego) 190g cukru 1/3 szklanki oleju 160g mąki pszennej, użyłam tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Masa owocowa: 1 puszka gruszek w syropie (850ml) 3 owoce kiwi 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki żelatyny W drugiej misce żółtka utrzeć z resztą cukru, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny na jasną, kremową masę. Bita śmietana: 300g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) 3 łyżeczki żelatyny 1-2 łyżeczki cukru pudru Dodać przesianą mąkę z proszkiem i również krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach. Szpinak przełożyć na sitko i bardzo dobrze osączyć z wody, pomagając sobie łyżką (tak, jakbyśmy chcieli przetrzeć go przez sitko). Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w niewielkiej ilości wody i dodać ją do gotujących się owoców, energicznie wymieszać i zagotować. Dodatkowo: ciasteczka koniczynki zielony cukier Ciasto: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. 12. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ciągle ucierając mikserem, wlać do pozostałej śmietany rozmieszaną żelatynę i dokładnie wymieszać. 13. Gotową śmietankę równomiernie rozprowadzić po owocach w tortownicy. 3. Białka ubić na sztywno i ciągle mieszając, dodać stopniowo połowę cukru. Następnie wylać ją na biszkopt w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Biszkopt po upieczeniu może trochę opaść, ale proszę się tym nie przejmować, ciasto i tak jest pyszne, piekłam je już 3 razy. Następnie dodać go do żółtek i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Zdjąć z ognia i dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Następnie odlać około 1/2 szklanki gorącego syropu i dodać do niego żelatynę, mieszać, aż się rozpuści. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką. 9. Owoce dodać do gotującego się syropu, wymieszać i znów zagotować. 10.