Składniki: - 230g mąki pszennej( dałam pełnoziarnistą) - 200g cukru (dałam brązowy) - 100g zmielonych orzechów włoskich ( użyłam zmielonych migdałów) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - szczypta soli - 3 jajka - 150g jogurtu naturalnego - ¼ szklanki oleju roślinnego np. rzepakowy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - około 250g jagód i malin - 2 garście całych migdałów (jakieś 80g) Wykonanie: - w misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, cukier, zmielone migdały, proszek dopieczenia, cynamon i szczyptę soli - następnie dodajemy jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy, krótko do połączenia składników - owoce posypujemy 1 łyżką mąki , następnie dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy - ciasto przekładamy do tortownicy (24cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, na wierzchu układamy migdały - pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C około 55-60 minut.