Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie i przygotujcie je w domu dla swoich milusińskich;) Serdecznie polecam;) - 360 gram mąki pszennej chlebowej - 14 gram świeżych drożdży - 1 jajko - 125 ml mleka - 45 gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego - 125 gram puree z dyni - pół łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru Z podanych proporcji wyjdzie około 10 bułeczek ** drugie wyrastania bułek może odbyć się w lodówce przez całą noc, rano wystarczy wyciągnąć bułki z lodówki i upiec Gdy bułki podrosną posmarować je jajkiem z mlekiem i w środek na wzór ogonka wsadzić kawałek orzecha. Ponadto: - 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek - kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Z ciasta uformować małe kulki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z ciasta uformować kulę i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotową dynię przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć pokrywą i zapiekać przez 90 minut w 180 stopniach. Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne.