Ta porcja spokojnie wystarczy dla kilku dość głodnych osób, z pewnością będą najedzone;) Grochówkę podałam na talerzu Julia Gold- Porcelana Bogucice - 500 g grochu łuskanego - 500 g wędzonego boczku - 5 wędzonych żeberek - 1 duża marchewka - 3 cebule - 1 duża pietruszka - sól do smaku - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki majeranku - 6 ziemniaków - zasmażka (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie, dodać do zupy. Po tym czasie groch odcedzić i dodać go do zupy, posolić do smaku i całość gotować do czasu, aż groch będzie miękki. W razie potrzeby grochówkę można zagęścić zasmażką- ja tego nie robiłam, moja wyszła wystarczająco gęsta. Warzywa z mięsem przełożyć do garnka, zalać je 2 litrami wody, dodać wędzone żeberka. Ponieważ grochówkę zażyczył sobie mój narzeczony to nie sposób było jej nie przyrządzić. Groch namoczyć przez minimum 2 godziny a następnie porządnie odcedzić. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kostkę.