Do przygotowania naszych cynamonowych bułeczek potrzebne nam będą: 1 kg mąki pszennej, 250 gramów margaryny, 125 gramów masła, 3 jajka, 7 łyżek cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 10 dag drożdży, 1 szklankę gęstej śmietany, szczyptę soli, mielony cynamon, śliwki. Gotowe bułeczki przedstawiają się następująco: (Visited 367 times, 1 visits today) Oceń artykuł: (1 głosów, średnia: 5,00 z 5) głosów, średnia:z 5) Loading... Po upływie tego czasu wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, na grubość ok. 0,5 cm. Tak przygotowaną masę owijamy w folię spożywczą lub wkładamy do woreczka foliowego i wsadzamy na ok. 30 minut do lodówki. Na jednym kładziemy połówkę śliwki, którą posypujemy cynamonem (można też trochę posypać cukrem samą śliwkę, ja nie dosładzałam). Z podanych składników zagniatamy ciasto do momentu, aż uzyska ono jednolitą konsystencję i w łatwy sposób będzie odchodziło od dłoni. Jesień to czas na wypieki z owocami jakimi obdarza nas ta pora roku. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Ja dziś mam dla Was propozycję upieczenia aromatycznych, pachnących cynamonem bułeczek, których nadzieniem będą śliwki.