Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku

Malgorzata
Obiad
28.09.2015 11:30
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku

30 minut Porcje: 4 Składniki: 600 g schabu QAFP, 10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP, 1 szklanka puree z pieczonej dyni, 1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido, 1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów), Bulion (ok. 700 ml), 1 cebula posiekana w kostkę, 3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry, 2 papryczki chili, 2 gałązki rozmarynu, Sok z cytryny, 100 ml białego wina (wytrawnego), 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka mielonego kuminu, 1 łyżka czarnej gorczycy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, Liść laurowy, Do przybrania: płatki chili, klika plastrów świeżej chili , olej z pestek dyni, gałązka rozmarynu, Sól i pieprz Cayenne do smaku, 1 łyżka masła i o lej rzepakowy do smażenia. J Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku jest przygotowany z mięsa wieprzowego oznaczonego znakiem QAFP , będącego gwarancją wysokiej jakości, oraz z warzyw królujących jesienią – dyni, papryki i jarmużu. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Rozgrzać patelnię z tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). W dużym rondlu dobrze rozgrzać niewielką ilość olej, wsypać gorczycę i nakryć, gdy zacznie strzelać w pokrywkę smażyć 3 sekund, zdjąć z ognia. Danie może być serwowane jako szybka przekąska lub danie obiadowe z dowolnymi dodatkami, choć najbardziej odpowiednie będą tu kasze i brązowy ryż, lub na szybko wiejski chleb na zakwasie. Schab wyłożyć do naczyń, w których będzie serwowany, na wierzchu posypać obficie chrustem z boczku i płatkami chili, przybrać świeżym rozmarynem i plasterkiem papryczki. Boczek pokroić w zapałki, włożyć na rozgrzaną patelnię, wysmażyć na chrupko, przełożyć łyżką cedzakową na talerz wyłożony dwoma warstwami papierowego ręcznika żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Jednym z jej podstawowych założeń jest przygotowywanie potraw z produktów wysokiej jakości, jak najmniej przetworzonych. Wystarczy przekroić dynie na pół, usunąć gniazda nasienne, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skórą do góry ok. 30 minut w 190 stopniach. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Oznacza to, że do przygotowywania potraw powinny być wykorzystywane przede wszystkim sezonowe produkty (owoce, warzywa), zaspakajające potrzeby organizmu w określonej porze roku i strefie klimatycznej. Jesienią i zimą pcha nas w kierunku mięsa, kasz oraz warzyw o długim okresie wegetacji, czyli produktów wolniej trawionych i podnoszących temperaturę ciała. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://szczyptasmaq.blogspot.com/2014/10/jesienny-schab-w-warzywach-z-chrustem-z.html