Indyk w marchewce i pomidorach

Ann
Obiad
23.09.2015 12:40
Indyk w marchewce i pomidorach

Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice. - 0,5 kg fileta z indyka - 6 pomidorów - 3 cebule - 3 duże marchewki - 200 ml gęstego przecieru pomidorowego - 3 ząbki czosnku - 2 szklanki bulionu - olej do smażenia - sól do smaku - pieprz do smaku - tymianek do smaku - oregano do smaku Wykonanie: Mięso wymyć i wytrzeć do sucha. Filet z indyka pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki, oprószyć solą, pieprzem, sporą ilością tymianku i oregano- dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić na minimum 30 minut do lodówki. Do dania można dodać suszone zioła, ja jednak skorzystałam z mojego balkonowego zielnika, tymianek i oregano w tym roku bardzo obrodziły. Ja indyka podałam z ziemniakami ale myślę, że równie fajnie skomponuje się z ryżem czy też kaszą. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju, przełóż cebulę i marchew i smaż przez około 10 minut. Indyk w pomidorach, marchewce, cebuli z dodatkiem świeżych ziół to propozycja na prosty, szybki, smaczny i rodzinny obiad.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/09/indyk-w-marchewce-i-pomidorach.html