Składniki: - średnia główka kapusty pekińskiej - podwójna pierś z kurczaka(lub indyk) - dwa-trzy ogórki zielone - 1/2 szklanki prażonej cebulki - 4 łyżki oliwy z oliwek - przyprawa gyros Sos: - 4 łyżki jogurtu greckiego - 4 łyżki majonezu - 2-3 ząbki czosnku Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem,dokładnie wymieszać. Pierś pokroić w kostkę lub paseczki,polać oliwą z oliwek i posypać przyprawą do gyrosa wg uznania. Jedna z naszych ulubionych z przyprawą gyros. Sos można zrobić bardziej dietetyczny tylko na bazie jogurtu greckiego,wtedy dodajemy go ok 8 łyżek. Dokładnie wymieszać by każda część mięsa była w przyprawie i odstawić na parę minut. Kapustę z ogórkiem wrzucamy do miski,dodajemy ciepłego,usmażonego fileta i mieszamy składniki. Sałatkę podajemy z grzankami lub czosnkową bagietką.