Liczba porcji: 1 szt Składniki Zaczyn: ½ szklanki letniego mleka 16 g suchych drożdży ¼ łyżeczki cukru ½ szklanki mąki Ciasto: ok. 800 g śliwek węgierek 2¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru ½ szklanki letniego mleka ¼ kostki rozpuszczonego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z połowy cytryny szczypta soli Kruszonka: 180 g mąki pszennej 100 g cukru 16 g cukru waniliowego ½ kostki miękkiego masła ¼ łyżeczki cynamonu Instrukcja wykonania W dużej misce przygotować zaczyn - mleko wymieszać z drożdżami. 1 godzina 45 minut Czas gotowania 45 minut Czas całkowity 2 godzin 30 minut Autor: Ulubione Przepisy Kategoria: Ciasto Kuchnia: Kuchnia polska Mięciutkie, puszyste i przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką – wydaje mi się, że nie muszę nikogo zachęcać do wypróbowania. Ciasto piec w 180°C przez około 45 minut do suchego patyczka. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, do podwojenia objętości. Śliwki przekroić na pół i wyjąć z nich pestki. Mikserem wyrobić miękkie i elastyczne (lekko klejące się, ale odchodzące od miski) ciasto. Idealne na ciepło z kubkiem mleka.