Składniki: CIASTO: 450 g szpinaku mrożonego szklanka cukru 4 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA JEŻYNOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 100 g świeżych jeżyn, jagód, aroni 1 śnieżka MASA ŚMIETANOWA: 250 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 3 łyżki cukru pudru Około 100 g świeżych owoców do dekoracji Wykonanie: CIASTO: Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy je na talerzyku. MASA ŚMIETANOWA: Ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Ubijamy śmietanę ze śnieżką a następnie dodajemy puree z jeżyn. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 45 minut do suchego patyczka w temp. 180 °C. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Na wierzch ciasta wykładamy ubitą śmietanę, posypujemy wycięte okruszki i wykładamy jeżyny. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do wykonania ciasta wykorzystałam prostokątną tortownicę z przykrywką. To dzięki życzliwości marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten właśnie aromatyczny wypiek szpinakowy.