Masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem, żółtkami i wlać zawartość do gotującego się mleka. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Z mleka odlać 1/2 szklanki i wymieszać z mąkami, cukrem, żółtkami i wlać zawartość do gotującego się mleka. Składniki: Ciasto 8 jajek 200 g cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Polewa 250 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Polewa 250 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia.i delikatnie wymieszać szpatułką z masą jajeczną. Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam cytrynowe) 1 łyżka masła Masa jabłkowa 1,5 kg jabłek 2 galaretki (dałam cytrynowe) 1 łyżka masła Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Na jednej ułożyć warstwę jabłek, warstwę budyniu i drugą część ciasta. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Smażyć chwilę, a następnie zdjąć z palnika i wsypać dwie galaretki. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 23x38 cm.