Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 czerwona duża papryka 1 papryka pomarańczowa mała 1 papryka pomarańczowa mała 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka smalcu (taki domowej roboty, lub masła) 140 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka ziaren pieprzu pieprz mielony sól natka pietruszki Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory obrane ze skóry i pokrojone drobno i smażyć około 6 minut, po czym dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, podlać 1 szklanką wody i chwilę dusić. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, sól , liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,należy ją zeszklić. Zupę gotuję zawsze na dwa dni, a na drugi dzień jest oczywiście jeszcze bardziej smaczniejsza.