Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony?

Magdalena
Ciasta
10.08.2015 19:48
Kokoski, Kokosanki,Kostka Kokosowa, czy Lemingtony?

Postaram się pamiętać też przy następnych przepisach, bo ja wiem co i jak, większość z Was też, ale wiem, że są osoby, które się uczą i to co dla mnie oczywiste, dla innych takie nie koniecznie jest, więc mam nadzieję, że pomogłam troszeczkę tymi zdjęciami :) Składniki (proporcje na 1 keksówkę): 3 jajka 170 g cukru 170 g mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia *jeśli chcecie zrobić wersję kakaową, odejmijcie od podanych proporcji 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodajcie kakao gorzkie. Tak już widzieliście jak przygotowałam sobie składniki, w pierwszej kolejności miksuję w jednej misce jajka z cukrem, potem miksuję jajka w drugiej misce i reszta tak jak w przepisie, czyli mąka z proszkiem do pieczenia, olej z wodą, mąka z proszkiem i do formy. Przepis pochodzi z notesu mojej mamy, tak jest to przepis na ciasta do Metrowca, kilka lat temu kiedy chciałam pierwszy raz przygotować te nasze kokoski, nie miałam już możliwości zapytać mamy jakiego przepisu używała do tego, więc wybrałam z notesu przepis na ciasto do Metrowca, bo jest mokre, a zarazem delikatne i w taki sposób już sobie robię kilka lat te Kokoski. Na koniec zauważyliście, że zdjęć jest ciut więcej niż zwykle, ostatnio spotkałam się z kilkoma komentarzami, że lubicie widzieć etapy przygotowania i prosiliście mnie, abym to uwzględniła w przyszłości. Po drugie przepis już od 2013 roku siedzi na blogu, ale był tylko na wersję jasną, dziś dodam, że wersja ciemna jest mega pyszna :) Jeśli będziecie przygotowywać od razu dwa ciasta tak jak ja, to powiem Wam jak ja to robiłam, aby gotowe ciasto nie musiało zbyt długo czekać na wstawienie do piekarnika. Jajka zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę tak jak to widać na zdjęciu wyżej. Ja piekłam 30 minut i po tym czasie upieczone ciasta wyciągnęłam z piekarnika i w formach odstawiłam do wystudzenia. Keksówki wyłożyłam papierem, ale tylko dno, masłem posmarowałam tylko te miejsca, w których znajduje się papier do pieczenia, czyli dno i krótsze boki. Robiłam to przy pomocy dwóch widelców, niestety, dziecko było na boisku, a ja miałam zajęte obie ręce i nie miałam jak zrobić zdjęcia. Podane składniki to ilość potrzebna do upieczenia ciasta w jednej keksówce! DODATKOWO: wiórka kokosowe (dużo, ok. 2 opakowania) Ganache <----- to link do przepisu, wystarczy, że klikniesz nazwę ;) Wykonanie: Jak widać na zdjęciach w pierwszej kolejności przygotowuję sobie składniki. Potem wlałam wodę z olejem, oczywiście nadal miksując i na koniec resztę mąki. Najpierw pokroiłam na ok. 2 cm kromki, a potem każdą kromkę przecięłam na 3 mniejsze kawałki. Każdy kawałek zamaczałam w wystudzonym,ale nadal rzadkim ganache, a potem obtaczałam w wiórkach kokosowych.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://blondynkagotuje.blogspot.com/2015/07/kokoski-kokosankikostka-kokosowa-czy.html