Składniki dla dwóch osób: 1 mały kalafior oliwa z oliwek sól, świeżo mielony pieprz do smaku mała kiść pomidorków koktajlowych świeże liście kolendry do posypania Składniki na salsę: mała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę 2 dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej sok z 1 limonki szczypta cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku 2. W czasie, gdy nasz kalafior się piecze, w jednej miseczce mieszamy wszystkie składniki na salsę, a w drugiej wszystkie składniki na jogurt. Smarujemy z obu stron oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na jogurt (opcjonalnie): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: 3. Na talerz wykładamy po połowie gałązki spieczonych pomidorów i po jednym kalafiorowym steku. Z głowy kalafiora odrywamy liście i wykrawamy dwa równe steki o grubości 2 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 minut aż kalafior będzie miękki, przewracając w połowie pieczenia.