Waniliowe placuszki ryżowe z owocami

Ania -
Śniadania
30.07.2015 9:41
Waniliowe placuszki ryżowe z owocami

I jeszcze jedno - szybko znikają, więc jeśli chcecie je zrobić dla całej rodzinki to lepiej od razu z podwójnej porcji :) SKŁADNIKI (ok 10-12 małych placuszków) 1 szkl ugotowanego ryżu (może być troszkę więcej) 1 jajko 1/2 szkl mleka 3/4 szkl mąki 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 1. Uwaga: tak przygotowane ciasto spokojnie może postać kilka godzin w lodówce, jeśli więc planujemy zrobić racuszki na podwieczorek/kolację, najlepiej od razu przygotować ciasto ze świeżo ugotowanego ryżu a później je tylko usmażyć. 3. Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej, smażyć na rumiano z jednej strony pod przykryciem, a po przekręceniu na drugą stronę już bez przykrycia. Przygotować ryż - najlepszy jest świeżo ugotowany i lekko kleisty, jeśli jest zimny np. z poprzedniego dnia, należy go podlać wodą i dobrze podgrzać, żeby nie był suchy. Pewnie nie raz zostaje Wam z obiadu ugotowany ryż - te racuszki to świetny pomysł na jego wykorzystanie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/07/waniliowe-placuszki-ryzowe-z-owocami.html