Jogurtowe ciasto z letnimi owocami i lawendowym lukrem

Szara
Ciasta
21.07.2015 9:54
Jogurtowe ciasto z letnimi owocami i lawendowym lukrem

p.s. jeśli nie będziecie robić lukru to zwiększcie ilość cukru w cieście do 200 g, gdyż przygotowane z poniższych proporcji nie jest bardzo słodkie Przepis na spód zaczerpnięty z książki The best veggie burgers on the planet autorstwa Jonie Marie Newman SKŁADNIKI (okrągła forma o średnicy 25 cm, 8-10 porcji): CIASTO: - 2 szklanki pełnoziarnistej lub zwykłej mąki orkiszowej (250 g) - 1 szklanka jasnego cukru muscovado (130 g) - 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/3 łyżeczki wanilii w proszku - szczypta soli - 3/4 szklanki naturalnego jogurtu sojowego (170 g ) - 1/2 szklanki puree/musu jabłkowego (110 g) * - 1/3 szklanki mleka roślinnego (80 ml), u mnie migdałowe - 1/3 szklanki oleju roślinnego (60 ml) - garść mieszanych owoców letnich do pieczenia ciasta + kilka garści do przybrania, po upieczeniu (agrest,porzeczki,morele,truskawki,czereśnie,maliny,brzoskwinie) * by Jonie Marie Newman INGREDIENTS (round cake pan: 25 cm diameter, 8-10 servings): CAKE: - 2 C spelt flour, wholewheat or regular (250 g) - 1 C light muscovado sugar (130 g ) - 1/2 tbsp cornstarch - 1/2 tsp baking powder - 1/2 tsp baking soda - 1/3 tsp dried vanilla - pinch of salt - 3/4 C plain soy yogurt (170 g) - 1/2 C applesauce (110 g) * - 1/3 C vegetable milk (80 ml) I used almond milk - 1/3 C vegetable oil (60 ml) - a handful of mixed summer fruits for baking + a few handfuls for garnish (gooseberries, currants, apricots, strawberries, cherries, raspberries, peaches) * Ale teraz nadrabiam i ilością owoców w cieście (a raczej na nim) i ilością zdjęć w poście ;) Ale w końcu mamy lato i czas na milion zdjęć, naszych pięknych sezonowych owoców, do których będzie można potem wzdychać zimą... Za bazę do ciasta posłużyło mi moje ulubione ciasto jogurtowe, które na blogu pojawiało się już w kilku różnych wersjach, a które lubię za to, że po upieczeniu jest bardzo wilgotne i wspaniale komponuje się z owocami. W młynku mielimy cukier i kwiatki na pył, następnie umieszczamy go w małej miseczce, dodajemy wodę, mieszamy i rozprowadzamy pędzelkiem na cieście. Aby przygotować taki mus, potrzebne Ci będzie 250 g jabłek, należy je obrać i posiekać, a następnie poddusić w małym garnku z niewielką ilością wody, przez ok. 20 minut. Jeśli nie masz czasu, albo nie chce Ci się go przygotowywać, z łatwością kupisz go w którymś z marketów. But in the end, its summer and its time for a million pictures of beautiful seasonal fruit, which we will be craving in winter... For the base I used my favorite recipe for the yoghurt cake, which appeared on the blog few times, and which I like for the fact that after baking is very moist and pairs perfectly with fruits. Wcześniej, albo było za gorąco, albo nie chciało się jeść nic oprócz owoców, którymi mogłabym się żywić cały rok, gdyby tylko lato trwało 12 miesięcy... Store it in an airtight container in the fridge for up to 3 days. p.s. if you omit the icing, increase the amount of sugar to 200g, cause without the icing the cake is not very sweet LAVENDER ICING: - 4 tbsp brown sugar - 3 dried lavender flowers - 1.5 tsp water PREPARATION: Set the oven to 180 ° C. Wylewamy na formę wyłożoną papierem i dekorujemy owocami (nie za dużo, bo nie wyrośnie) Naszła mnie w końcu chęć na jakieś letnie ciasto. Do tego jeszcze jeden specjalny sezonowy akcent, czyli lawendowy lukier, który wymyśliłam sobie na końcu, jako, że mam ostatnio okres lawendowych eksperymentów. Przechowujemy w pojemniku w lodówce do 3 dni. Everything tastes lovely and presents a quintessense of summer. The recipe for the base of this cake is adapted from The best veggie burgers Arrange a little bit of fruit on top. Bake the cake for about 30 minutes, when an inserted toothpick comes out dry. Potem od razu układamy na górze owoce, aby się do niego przykleiły. LAWENDOWY LUKIER: - 4 łyżki brązowego cukru - 3 ususzone kwiatki lawendy - 1,5 łyżeczki wody PRZYGOTOWANIE: VEGAN YOGHURT CAKE WITH SUMMER FRUITS AND A LAVENDER ICING

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/07/weganskie-ciasto-jogurtowe-z-letnimi.html