Składniki
1 kg młodych ziemniaków (najlepiej, aby były małe)
50 dag piersi z kurczaka
2 garści roszponki
3 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków (my użyliśmy przyprawy śródziemnomorskiej Farmona)
olej
Przepis
Wykonanie.
Kurczaka kroimy na dość duże, nieregularne kawałki. Wkładamy je do miseczki, dodajemy przyprawę do kurczaka i pokrojone w plasterki ząbki czosnku a także około 1 łyżkę oliwy. Całość dobrze mieszamy (najlepiej dłonią) i odstawiamy na kilka minut, aby kurczak się zamarynował.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na połówki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i lekko obgotowujemy (około 10minut - powinny lekko zmięknąć, ale nie być do końca ugotowane). Odcedzamy je, wkładamy do garnka, w którym je gotowaliśmy, dodajemy przyprawy do ziemniaków (my użyliśmy około 1 czubatą łyżkę), dodajemy olej (około 2-3 łyżki) i obtaczamy ziemniaki potrząsając garnkiem. Następnie wykładamy je równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy także kurczaka i całość wstawiamy do piekarnika na około 30minut. Od czasu do czasu możemy całość pomieszać łopatką, aby ziemniaki nabrały ładnego, złotego koloru.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, posypujemy solą (jeśli to konieczne) i wrzucamy roszponkę. Mieszamy wszystko i podajemy.