Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 180 g mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm. 5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło - ma wyjątkowy delikatny smak, zachwycający zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników. Nigdy wcześniej nie odważyłam się na jego przygotowanie, bo nie przepadam za szpinakiem. 2. Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami.