Lody, lody na ochłodę czyli jak z dżemu możemy zrobić sorbet truskawkowy

przepis
Lody, lody na ochłodę czyli jak z dżemu możemy zrobić sorbet truskawkowy
08Lip
składniki

- 1 kg truskawek,

- ok. 4 łyżki cukru np. brązowego (w zależności jak słodkie są truskawki i jak słodki chcemy uzyskać sorbet)

Przepis

Czas przygotowania: 15 minut

Czas przyrządzenia: 15 minut

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem (lepiej wsypać mniej cukru, a potem ewentualnie dosłodzić). Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się pienić, gaz zmniejszamy. Po ok. 10-15 min z truskawek utworzy się nam dość gęsty dżem z wodą. Odstawiamy, czekamy na ostygnięcie. Następnie blenderem miksujemy wszystko na gładko. Zalewamy pojemniczki na lody (np. Ikea), wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Aby swobodnie wyjąć lody z pojemniczków, możemy chwilę odczekać, bądź zalać/włożyć na chwilę do wrzątku.

Sorbety możemy równie dobrze wykonać pomijając gotowanie. Wystarczy świeże truskawki zmiksować z cukrem i od razu przelać do pojemników.

następna inspiracja
Zobacz również:
Zobacz również:
loading...
następna inspiracja