Risotto z niebieskim serem pleśniowym

Bez Cebuli
Obiad
01.07.2015 10:35
Risotto z niebieskim serem pleśniowym
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

Do przygotowania będziemy potrzebować:

- 2 woreczki białego ryżu

- 3 szklanki wody (szklanka o pojemności 200 ml)

- 1,5 czubatej łyżki domowej pasty bulionowej (przepis tutaj)

- pół szklanki wytrawnego białego wina (szklanka o pojemności 200 ml)

- 1 czubatą łyżkę dobrego masła (min. 82% tłuszczu)

- 1 łyżkę oliwy z oliwek

- 1 szklankę (200 ml) parmezanu

- 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego (dostępny w każdym markecie i dyskoncie pod nazwą Lazur lub Blue)

- plasterek delikatnej szynki parmeńskiej

Przepis

1. Przygotowanie risotta zaczynamy od rozpuszczenia pasty bulionowej w wodzie. Doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, a następnie zmniejszamy ogień, tak aby bulion przez cały czas "podlewania" ryżu był gorący.

2. W drugim garnku rozpuszczamy czubatą łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Dzięki takiemu połączeniu masło nie zacznie się palić, a risotto nadal zachowa swój lekko maślany smak.

3. Do rozpuszczonego masła dodajemy surowy ryż. Mieszamy przez kilka minut, aż mieszanka masła i oliwy dokładnie oblepi każde ziarenko ryżu.

4. Następnie dodajemy wino i właśnie teraz zaczyna się test naszej cierpliwości :) Risotto wymaga częstej kontroli, a to oznacza, że przez najbliższe pół godziny praktycznie nie powinniście odsuwać się od kuchenki :) Ustawiamy garnek na średni ogień/palnik i obserwujemy jak ryż powoli wchłania wino, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił.

5. Kiedy ryż wchłonie wino dodajemy 1 chochelkę bulionu i ponownie pilnujemy momentu aż cały płyn się wchłonie, od czasu do czasu mieszając.

6. Czynność powtarzamy do momentu aż ryż będzie prawie miękki. U mnie było to 7 "podlewań" bulionem. W garnku została 1 chochelka niewykorzystanego bulionu.

7. Jeśli już doszliście do tego etapu, możecie być z siebie dumni! :) Reszta to w porównaniu "kaszka z mlekiem" ;)

8. Teraz dodajemy starty parmezan i pokrojony w paseczki niebieski ser pleśniowy. Zmniejszamy ogień i wszystko dokładnie mieszamy.

9. Na końcu przyprawiamy pieprzem do smaku (sól, przy takiej ilości słonego sera powinna być już zbyteczna). Jeśli ser pięknie się rozpuścił, a ryż jest wystarczająco miękki, całość przekładamy na talerz pokryty plastrem szynki i zajadamy póki gorące!