klopsy 600 g mielonej łopatki 1 pęczek świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej 1 mała cebula 2 białka ¼ szklanki ryżu długoziarnistego Mąka pszenna do panierowania Sól pieprz czarny Sos 1,5 l bulionu z kurczaka 2 ziemniaki 2 żółtka 1 pęczek natki pietruszki Sok wyciśnięty z 2 cytryn 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Wykonanie: Do miski wkładamy mięso, posiekaną miętę, drobno posiekaną cebulę i białka. W miseczce roztrzepujemy żółtka z sokiem z cytryny i mąką kukurydzianą i wlewamy stopniowo do gorącego wywaru stale mieszając. Z masy formujemy kulki wielkości śliwki(klopsy zwiększą swoją objętość) i każdą obtaczamy w mące. Wkładamy również klopsiki i wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do dużego garnka wlewamy i zagotowujemy wcześniej ugotowany bulion.