Ciasto 500 g mąki 30 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru Nadzienie 1 szklanka jagód 2 łyżki cukru Do miseczki wsypać jagody i cukier. Kiedy ciasto już wyrośnie, przełożyć je na stolnicę , uformować z niego wałek i podzielić na 16 równych części. Drożdże wraz z jedną łyżką cukru rozetrzeć na gładko, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż nam wyrosną. Delikatnie wymieszać Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Cukier utrzeć z wodą. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier,wbić jajko,wlać ciepłe mleko (nie gorące), olej,i wyrośnięte drożdże. Każdy kawałek rozpłaszczyć ręką nałożyć 1 łyżkę jagód i skleić ciasto formując bułkę. Z ciasta zrobić kulkę, włożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.