Truskawkowy powiew lata

Ania -
Ciasta
26.06.2015 7:00
Truskawkowy powiew lata

SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka 4 łyżki cukru Warstwa truskawkowa: 1 kg truskawek 2 budynie śmietankowe cukier do smaku (w zależności od tego, jak słodkie są truskawki - u mnie 2 łyżki) Beza: 4 białka 200 g cukru pudru 100 g płatków migdałowych lub mieszanki płatków i innych ziarenek - u mnie Migdałowy Przylądek od Ziarenkowa 1. Mąkę, masło, cukier, żółtka i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie rozcierając składniki w palcach tak jak na klasyczną kruszonkę), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. 3. Truskawki pokroić na ćwiartki, wymieszać z suchymi budyniami, wstawić na gaz i podgrzewać aż będą na tyle gorące, że całość zacznie się robić budyniowata. Wstawić do piekarnika i piec 15 min w 200*C (grzanie góra-dół).4. Białka ubić na sztywno, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 20 min w 180*C (grzanie góra-dół).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/06/truskawkowy-powiew-lata.html