Składniki: 500g makaronu fusilli (długie świderki) oliwa 2 łyżki masła 2 białe cebule 3 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 czerwona papryczka chili 200g ziemniaków mała garśc świeżego tymianku 1/2 laski cynamonu sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 250 ml bulionu warzywnego 2-3 garście startego parmezanu 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Na patelni wlej odrobinę oliwy, dodaj masło i posmaż cebulę pokrojoną w plasterki, czosnek w plasterkach, chili drobno posiekaną, ziemniaki pokrojone w cieniutkie plasterki i posypane cynamonem. W osobnym garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Smaż około 5 minut, a następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu około 8 minut. Odcedź makaron pozostawiając w kubeczku trochę wody z gotowania. Jeżeli całość jest zbyt gęsta dolej odrobinę wody z makaronu.