Food porn and a food-gasm combined together. INGREDIENTS (2 large servings): MILKSHAKE: - 1/2 cup cashew nuts (soaked overnight) - 500 g fresh strawberries - 1 frozen banana - 1/4 tsp dried vanilla COCONUT WHIPPED CREAM: - 1 can coconut milk (chilled in the fridge, for at least 1 day) - 2 tbsp xylitol CHOCOLATE SAUCE: - 2 tbsp date syrup - 1 tbsp raw cacao powder PREPARATION: Place milkshake ingredients in a blender cup and mix until smooth. Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć przepisów z truskawkami, bo to nie jest jeszcze ostatnia propozycja, jaką przygotowałam ;) Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dosyć przepisów z truskawkami, bo to nie jest jeszcze ostatnia propozycja, jaką przygotowałam ;) Food porn i food-gazm w jednym... SKŁADNIKI ( 2 duże porcje): MILKSHAKE: - 1/2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc) - 500 g świeżych truskawek - 1 zamrożony banan - 1/4 łyżeczki wanilii w proszku BITA ŚMETANA KOKOSOWA: - 1 puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego - 2 łyżki ksylitolu SOS CZEKOLADOWY: - 2 łyżki syropu daktylowego - 1 łyżka surowego kakao PRZYGOTOWANIE: Milkshake znacznie gęstnieje podczas przechowywania w lodówce, zamienia się wtedy bardziej w gęsty mus, który nadal doskonale smakuje, ale jeśli jednak chcemy go wygodniej wypić bez dodatkowego rozrzedzania, wtedy najlepiej jest przygotować go bezpośrednio przed podaniem. I tak jak niedawno prezentowałam na blogu bananowy milkshake, przygotowany bez użycia mleka, tak i teraz nie ma tutaj żadnego mleka w dosłownym tego znaczeniu. Następnie z puszki mleka kokosowego wyciągamy łyżką tylko jego stałą część (wody nie używamy), wkładamy ją do wąskiego, wysokiego naczynia, dodajemy ksylitol i miksujemy ręcznym blenderem z końcówką do ubijania piany. Smacznego ☺ p.s. po zrobienu łapać natychmiast za porcję, bo zniknie zanim się zorientujemy ;) I hope that you dont have enough strawberries yet, cause this is not the last recipe that I prepared with them ;) I dreamt about thick and creamy strawberry milkshake. Orzechy te, po namoczeniu blendują się tak dobrze, że nie jest to konieczne, a zabieg ten zapewnia właśnie wyjątkową gęstość i kremowość takiego napoju. nigdy wcześniej nie piłam wegańskiego szejka, który byłby tak kremowy i gęsty i tak niesamowicie pyszny. You can eat this topping with the spoon, mix it in the milkshake or drink it with a straw at the end. I tell you ... this is the best vegan milkshake Ive had. Składniki na milkshake umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy na gładko. Jeśli jednak chcemy to zrobić później, należy przechować wszystkie składniki osobno w lodówce i dopiero bezpośrednio przed konsumpcją je skomponować. Jest za to coś, z czego się je robi, czyli orzechy nerkowca. Można ją wyjadać łyżką, zmieszać z milkshakiem lub wciągnąć zaraz po jego wypiciu. Recently I posted a recipe for a banana milkshake, where I didnt use any milk, and now there is no milk either, just soaked cashews. I tak na jego czubku wylądowała gęsta bita śmietana kokosowa, oblana słodkim gęstym sosem czekoladowym. After that, scoop out the solid part of the coconut milk (leave the water, you wont need it) place it in a high, narrow container, add xylitol and mix with a whisk. So I finished it with a thick, sweet coconut whipped cream, covered with a sweet, simple chocolate sauce. Do jego przygotowania wykorzystałam jeden z moich ulubionych patentów, czyli namoczone nerkowce.