Mrożony kompot truskawkowy

Danka
Koktajle
18.06.2015 9:55
Mrożony kompot truskawkowy

Odkurzając przy okazji skostniałe i utarte w mojej głowie wyobrażenie tego jakże cudownego napoju :) Składniki: (na ok. 4 porcje) - pół kg truskawek najlepiej mocno dojrzałych, odmiany która jest słodka a nie deserowa np: odmiana Senga Sengana - litr wody - 1-4 łyżki cukru- do smaku- opcjonalnie; jesli truskawki są mocno słodkie, bądź jesteście na diecie- można spokojnie opuścić ten krok - pół łyżeczki cukru waniliowego - po 4-6 kostek lodu na porcję Gotować do momentu aż truskawki puszczą dużo soku,zmiękną-ale nie rozgotują się mocno, a płyn zabarwi się na ładny mocny różowy kolor- 5. Dodatkowo: - opcjonalnie listki świeżej mięty do dekoracji - opcjonalnie gruba słomka i długa łyżka do wszamania truskawek skrywających się pod kostkami lodu ;) 1. Gdy truskawki zaczną puszczać sok, zmniejszyć ogień na średni 4. 2. Gotować na dużym ogniu, opcjonalnie dosłodzić 3. Po ostudzeniu nalewać do szklanek, dodać kostki lodu i kilka owoców truskawki

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/mrozony-kompot-truskawkowy.html