) Spód: - szklanka mąki - 90 g masła - 1 jajko - szczypta soli - łyżeczka cukru waniliowego - 3-4 łyżki cukru pudru - szklanka mleka - 3 duże żółtka - 1 łyżka cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Krem ma mocno żółty kolor od żółtek ze swojskich jajek, jeśli kupicie jajka fermowe ze sklepu są one bledsze w kolorze ze względu na paszę jakimi karmione są kury, krem może mieć wtedy, bledszy białawy kolor, to samo stanie się gdy dodacie więcej mleka bądź gdy zechcecie do kremu dodać odrobiny masła. Nie ma się więc co przejmować: Krem może wyjść od białego przez kremowy po średnio żółty w zabarwieniu, każdy na pewno będzie pyszny :) Składniki: (na blachę o wymiarach 12 na 36 cm, bądź mniejsza 5. Gdy rabarbar dostatecznie zmięknie kłaść na rozłożonym na tarcie kremie. 6. Syrop trzymać na ogniu aż mocno zgęstnieje, po czym polać nim wierzch tarty/rabarbar. - około 2-3 łodygi pocięte w mniejsze fragmenty- na szerokość blaszki jakiej używamy - 30-40 ml gorącej wody - 3-4 łyżki brązowego cukru Spód: 1. Gotową masę wlać powoli do gotującego się ponownie mleka i nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minute na dużym bądź średnim ogniu. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5 do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec: 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Creme Patissiere : 1. Odlać 1/4 ciepłego mleka i dodać łyżka po łyżce do masy żółtkowej, cały czas mieszając dokładnie- można użyć ręcznej ubijaczki, bądź miksera na małych obrotach 5. Chłodzenie: w zależności od ustawień stopnia chłodzenia lodówki od 30 minut do 2 godzin w lodowce, Podawać schłodzone, chociaż u nas 1/3 poszła natychmiast po zrobieniu :D Smacznego:) 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. Rabarbar: 1. Cukier położyć na patelni postawionej na małym ogniu. 2. W tym czasie ubić za pomocą miksera na puszystą pianę żółtka z cukrem 3. 3. Kłaść kawałki rabarbaru i gotować w słodkiej wodzie do czasu aż rabarbar zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać.