Składniki: - 500 g mąki pszennej - 1 szklanka ciepłego mleka - 40 g świeżych drożdży - 100 g masła - 100 g cukru pudru - 3 jajka - szczypta soli - 500 g czereśni Przygotowanie: Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru, żeby puściły sok. Po tym czasie natłuszczamy blachę, równomiernie rozkładamy na niej ciasto (będzie klejące) i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Potem dodajemy roztopione, letnie masło i dalej wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/06/ciasto-drozdzowe-z-czeresniami.html