Ciasto Kubanka

Ewelina
Ciasta
09.06.2015 12:41
Ciasto Kubanka

Dodatkowo: - ciemne kako do posypania wierzchu ciasta - wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy po kolei żółtka, na koniec do masy delikatnie wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kako , całość mieszamy - masę przekładamy do formy ( ja użyłam 25x30cm) wyłożonej papierem dopieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C, na około 40 minut - gotowy biszkopt studzimy Krem budyniowy: - żółtka, obie mąki i cukier, miksujemy ze szklanką mleka - drugą szklankę mleka zagotowujemy , następnie wlewamy mieszankę żółtek, mąki i cukru i zagotowujemy, mieszając żeby budyń się nie przypalił, polecam mieszać rózgą wtedy unikniemy grudek, gotowy budyń przykrywamy najlepiej folią spożywczą i odstawiamy do ostudzenia ( dzięki folii unikniemy tworzenie się kożucha który zawsze po wystygnięciu robi się na budyniu) - masło ucieramy na puch, następnie partiami dodajemy do niego zimy budyń ,a na koniec 2 łyżki nutelii, całość jeszcze raz dokładnie miksujemy, aż wszystko ładnie się ze sobą połączy Wykonanie kolejność: - biszkopt nasączamy naparem z kawy i % ( około10-12 łyżek) i wykładamy na niego krem budyniowy - na kremie układamy warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami i przykrywamy drugą warstwą herbatników - następnie na warstwie herbatnikowej rozsmarowujemy ubitą śmietanę kremówkę (śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz śmietan-fix’kse, - ciasto wkładamy na noc do lodówki - przed podaniem cisto posypujemy ciemnym kako i wiórkami czekoladowymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2015/06/ciasto-kubanka.html