Ciasteczka grzybki z patelni

Małgorzata
Ciasta
06.06.2015 22:40
Ciasteczka grzybki z patelni

Dla ułatwienia możemy umieścić grzybki w wąskich kieliszkach i dopiero pomalować lub trzymać w rękach delikatnie za nogę. Dodatkowo: 1 mleczna lub gorzka czekolada 1 biała czekolada 4-5 łyżek maku olej do smarowania patelni 1. Ja układałam je na dużej pokrywie lub w rogach pojemników na jajka. Robimy w niej spory dołek, do którego dodajemy jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz startą na tarce margarynę. 4. Kawałki ciasta ( 8 w przypadku mojej patelni) umieszczamy tylko w jednej części. Składniki: 700 g mąki 250 g margaryny 1/2 szkl cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Możemy również zanurzyć je w czekoladzie a nadmiar usunąć pędzelkiem lub małą łyżeczką. 3. Patelnię z otworami w kształcie grzybków nagrzewamy z obu stron. Grzybki układamy z brzegu pokrywy lub talerzyka tak, aby górna część wystawała poza i nie dotykała brzegu. Wałkujemy dłońmi w rulonik i dzielimy na około 50 kawałków. Kolejna odsłona słodkich grzybków, tym razem smażonych w specjalnej patelni. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez godzinę. Ciemną czekoladę nakładamy pędzelkiem podobnie jak białą lub maczamy kapelusz i zdejmujemy nadmiar. 6. Kiedy grzybki już ostygną pozbawiamy je nadmiaru ciasta, skrobiąc delikatnie brzegi ostrym nożem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/06/04/ciasteczka-grzybki-z-patelni/

Małgorzata