Warkocz marcepanowy

Beata
Ciasta
03.06.2015 2:06
Warkocz marcepanowy

Składniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml mleka 80 g masła 2 żółtka 50 g cukru szczypta soli Masa: 200 g masy marcepanowej 2 białka 2 łyżki cukru 100 g płatków migdałowych 2 łyżki rumu lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Cukier puder utrzeć z wodą Wykonanie: Ciasto Ułożyć na blachę wyłożoną papierem, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Roladę przekroić wzdłuż na dwie części, ale zostawić kawałek na górze nie rozcięty. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące). W tym czasie przygotowujemy masę Masa: Marcepan utrzeć wraz z cukrem, białkami, rumem, a następnie wsypać migdały i dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko, żółtka utarte z cukrem, sól, roztopione przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/02/warkocz-marcepanowy.html