Zakręcona babka budyniowa z migdałami - specjalnie na dzień Mamy

Katarzyna
Ciasta
26.05.2015 8:35
Zakręcona babka budyniowa z migdałami - specjalnie na dzień Mamy

Składniki: ciasto 50 g drożdży 30 g cukru trzcinowego 540 g mąki 200 ml mleka 2 jajka 1 żółtko 75 ml oleju masło i bułka tarta do formy masa budyniowa 2 budynie o smaku śmietankowym 3 szklanki mleka jeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego 100 g rodzynek 100 g migdałów ciętych Wszystkie składniki znajdziecie ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki200 ml mleka2 jajka1 żółtko75 ml olejumasło i bułka tarta do formy2 budynie o smaku śmietankowym3 szklanki mlekajeżeli budyń nie jest słodzony to dodatkowo 0,5 szklanki cukru trzcinowego100 g rodzynek100 g migdałów ciętychWszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Drożdże pokrusz i utrzyj z łyżką cukru. Formę do baby posmaruj masłem i oprósz bułką tartą Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą budyniową i posyp rodzinkami i migdałami, zwiń w roladę, roladkę potnij na kawałki ok 3 cm i układaj nierównomiernie w formie, czynność powtórz. W rondelku zagotuj 2,5 szklanki mleka i rozpuść cukier, w pozostałym mleku wymieszaj budyń i wlej do rondelka. Na pewno lubicie drożdżowe bułeczki z budyniem, dzisiaj trochę w innej odsłonie lecz bardzo ciekawej. Mieszaj energicznym ruchem ok 1 minuty na ogniu, następnie ściągnij z kuchenki cały czas mieszają.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niezlymlynek.blogspot.com/2015/05/zakrecona-babka-budyniowa-z-migdaami.html