Gruszka duszona w winie na dzień matki

Danka
Przekąski
24.05.2015 11:07
Gruszka duszona w winie na dzień matki

Składniki: (na 2 porcje) Masa Fudge-nadzienie gruszki: (na 2-4 gruszki- w zależności od wielkości gruszki) - 280 g cukru - 80 ml kremówki - 3 łyżki świeżo parzonej kawy - 10 g gorzkiej czekolady Goplana - 20 ml wina czerwonego pół słodkiego - 30 g masła - łyżeczka soli - 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch - 30 g czekolady złoty orzech nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch - 2 garstki żurawiny suszonej na wierzch - 2 gruszki - 2 szklanki wina czerwonego pół słodkiego - laska cynamonu - 2 gwiazdki anyżu - 2 goździki - szczypta imbiru Dekoracja: - 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana roztopionej w kąpieli wodnej - 2 łyżki śmietany 36%-ubitej na sztywno- do pistacji - garść pistacji zmielonej w młynku do kawy na proszek-bardzo drobno - łyżeczka wina, które zostanie z duszenia gruszek połączyć z 2 łyżkami śmietany ubitej na sztywno plus łyżeczka wina do polania - dwie szczypty chilli w proszku - 2 paseczki suszonej bądź świeżej papryczki chilli- ja użyłam suszonej - chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy na płasko- należy odczekać aż czekolada ostygnie, a następnie delikatnie odkleić chipsa od papieru. już w postaci płynnej, pozostanie jednak w środku do czasu jej rozkrojenia :) Gruszka w winie: 1. Gruszkę umyć, odciąć spód i wydrążyć, usuwając gniazdko nasienne, tak jak pokazane jest to na zdjęciu, zostawiając po kilka milimetrów gruszki na ściankach. Ubitą mocno schłodzoną bitą śmietanę położyć po jednej stronie gruszki, położyć na niej chipsa czekoladowego i posypać delikatnie pistacjowym proszkiem 4. mocno schłodzoną śmietanę z winem położyć po drugiej stronie i polać odrobiną wina, w którym dusiły się gruszki i dekorować papryczką chilli. 5. Wstawić gruszki do gotującego się wina i dusić aż gruszki uzyskają piękny czerwony kolor ze wszystkich stron, w razie potrzeby w czasie duszenia należy delikatnie obrócić gruszki. 6. 7. Ostudzone delikatnie gruszki nadziewać schłodzoną masą fudge. 8. Przykryć spód gruszki małymi wafelkami/andrutami i stawiać na talerze delikatnie posmarowanym czerwonym winem, w którym dusiliśmy gruszki. Dodatkowo potrzebne będą: - mikser - miseczka - brytfanna na fudge - papier śniadaniowy - garnuszek - garnuszek do kąpieli wodnej - łyżka lub szpatułka do mieszania składników - łyżka, szczypce do sałatek- coś czym będzie wam wygodnie obracać gruszkę by się upewnić, że jest już na tyle czerwona ze wszystkich stron. Przygotowanie: Masa Fudge-nadzienie gruszki: 1. Czekoladę posiekać 2. Cukier, kawę, kremówkę, wino wymieszać dokładnie; odstawić na 15 minut, a następnie zagotować. Można delikatnie polać bardzo małą stróżką czekoladą w kilku miejscach na talerzu by wytworzyły się ciekawe delikatne ozdoby. Po 3-4 łyżki na gruszkę w zależności od jej wielkości. 2. Posypać od góry począwszy od ogonka pistacjowym proszkiem i odrobiną chilli w proszku 3. Zależy nam by były lekko ciepłe by masa fudge roztopiła się pod wpływem ciepła gruszki i wymieszała się z płynną czekoladą. Gdyby masa była płynna, gruszki nie dało by się nadziać w taki sposób. 8. Na wierzch położyć posiekane czekolady pistacjową i złoty orzech oraz suszoną żurawinę 9.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/05/gruszka-goplany-duszona-w-czerwonym.html