Ciasto ala banoffee pie

Gosia
Ciasta
23.05.2015 9:37
Ciasto ala banoffee pie

Polecam :) * przepis na biszkopt z Home sweet home The Humming Bird Bakery Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm: 300g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 2 średniej wielkości banany (wystarczy jeden, jeśli nie lubisz intensywnie bananowego aromatu) 125g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100g niesolonego masła 150g drobnego cukru do wypieków 2 duże jajka 300 – 400g dulce de leche (masy kajmakowej z puszki) Problem w tym, że ja banoffee pie lubię tylko od czasu do czasu, niekoniecznie co tydzień ;P Żeby jednak nikt nie poczuł się pokrzywdzony, poszłam na kompromis i zrobiłam ciasto łączące w sobie typowe dla banoffee pie smaki – banany, kajmak i czekoladę. Pomocny raczej nie jest ;) Nie inaczej sprawa rozegrała się i tym razem, gdy ogromna ochota na ciasto nie do końca zeszła się z pomysłem, jakie ciasto miałoby to być. Masę podziel na trzy* równe części i piecz w temperaturze 170°C około 15 -20 minut, aż ciasto wyrośnie, zarumieni się i będzie sprężyste przy dotknięciu, a wbity w środek patyczek będzie suchy po wyjęciu. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady min 70% kakao 100ml śmietany kremówki Dekoracja: 100ml kremówki 50 – 80g masy kajmakowej (opcjonalnie) 1 średniej wielkości banan Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pytam na ogół ponownie, tym razem wyraźnie dając mu do zrozumienia, że potrzebuję jakiejś inspiracji, a ta zmora śmieje się tylko, mówiąc, że przecież wiem, jak on lubi banoffee. Przy wszystkich tych ciastach, ciasteczkach i deserach, które przewijają się przez naszą kuchnię, mój Mąż, zapytany, na co ma ochotę, niezmiennie odpowiada tak samo: banoffee pie. Tylko kremówkę potraktowałam nieco po macoszemu, używając jej jedynie do dekoracji, ale to zostało mi wspaniałomyślnie wybaczone ;P Ciasto jest dziecinnie proste do przygotowania i bardzo, bardzo dobre. Podziel wtedy masę tylko na dwie części, a czas pieczenia wydłuż do 20 – 25 minut. Następnie zmniejsz obroty miksera na najniższe i, cały czas miksując, wlej do masy mieszankę z bananów i śmietany. Do tego cieniutka warstwa kajmaku oraz czekoladowy ganache, które idealnie się równoważą i uzupełniają, sprawiając, że całość nie jest przesłodzona. Idealne na niedzielny deser, czy spotkanie przy kawie, ale też jako skromny torcik dla kogoś, kto lubi kajmak i banany. W misie miskera utrzyj masło z cukrem na jasną, dobrze napowietrzoną masę. Jeżeli posiadasz tylko jedną formę, pozostałe ciasto może spokojnie czekać na pieczenie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/05/23/ciasto-ala-banoffee-pie/