Ciasto jagodowe z orzechową kruszonką

Kasia
Ciasta
11.05.2015 13:42
Ciasto jagodowe z orzechową kruszonką

Składniki: - 300g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 180g masła w temperaturze pokojowej - 150g cukru - 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej - 2 duże jajka - 180ml mleka - około 300g świeżych jagód Kruszonka: - 50g mąki pszennej - 70g brązowego cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 60g masła - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich Mąkę, cukier, cynamon i masło , zagniatamy na kruszonkę pod koniec dodajemy posiekane orzechy. Wykonanie: - mąkę, proszek do pieczenia i sól mieszamy ,odstawiamy - w drugim naczyniu masło, cukier oraz skórkę cytrynową miksujemy na gładką kremową masę, następnie dodajemy do niej po kolei jajka, nie przerywając miksowania - do masy powolutku dodajemy mieszankę mąki, na zmianę z mlekiem, całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto - gotowe przekładamy do tortownicy (23cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy jagody , które przykrywamy kruszonką - pieczemy 60 minut, następnie przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 15 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2014/07/ciasto-z-jagodami-i-kruszonka-orzechowa.html