Ceviche, seviche albo cebiche to różne pisownie nazwy tego samego dania, którym jest sałatka z owoców morza gotowana w soku z cytrusów (bez obróbki termicznej) wywodząca się z Peru. Dlatego idąc na zakupy lepiej nie nastawiać się na jakiś konkretny rodzaj, a kupić to co akurat będzie nam się najbardziej podobać. A to jak bardzo surowa będzie ryba zależy od czasu marynowania- od 5 minut do nawet kilku godzin. Powyżej godziny ryba jest dobrze ugotowana i zaczyna się rozpadać na mniejsze kawałki. Ja jednak już od dawna miałam wielką ochotę przygotować domowe tortille kukurydziane i uznałam, iż będzie to idealne okazja! Każda biała, jędrna ryba będzie najlepsza, okoń morski (inaczej labraks lub sea bass) sola, flądra!, dorsz, ale może to być też łosoś czy inne owoce morza: krewetki, małże… Rybę kroimy na kawałki: mniejsze lub większe wg uznania.